Louny

Louny ligt op 835 km afstand van Barendrecht en 60 km ten noordwesten van Praag. De stad heeft een goede busverbinding met Praag en met de auto is de hoofdstad binnen een uur te bereiken.

Louny ligt aan de rivier de Ohre. De stad is gesticht in de 12e eeuw en wordt voor het eerst genoemd in 1115. In het historisch centrum met stadsmuren en een poort vindt men de Sint Nicolaaskerk, imposante burgerhuizen, maar ook kleine arbeidershuizen en piepkleine straatjes.  

Louny is vanaf de Middeleeuwen nauw verbonden geweest met het water en de handel. De stad lag op een kruispunt van wegen: de weg van Praag naar Nürnberg of naar Leipzig. De rivier zorgde niet alleen voor water, maar ook voor vis. De waterkracht werd gebruikt voor watermolens. Vandaag de dag is er nog één over, die gebruikt wordt om meel te malen. Deze functioneert al meer dan 7 eeuwen.
Naast de hopbouw ontwikkelde Louny zich vanaf de 19de eeuw tot industriestad (o.a. spoorwegfabriek).
De jarenlange ontwikkeling van de stad ging in etappes. In de tweede helft van de 20ste eeuw werden de buitenwijken met boerderijen gesloopt en werden er socialistische “Schottenbau” flats gebouwd. Na 1989 werd begonnen met de stad- en centrumreconstructie. De historische lantaarns en trottoirs zijn hier voorbeelden van. Ook werden de buitenwijken opgeknapt en door de aanleg van parken en kunst kregen zij een vriendelijke uitstraling.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente Louny: Klik hier