Skip to main content

Op de fiets van Louny naar Barendrecht

Op zaterdag 12 augustus is het zover. Dan vertrekt een groep van 7 Nederlanders, 9 Tsjechen en 1 Duitser per fiets vanaf het marktplein in Louny. In een week tijd zullen zij vanuit de Tsjechische zusterstad naar Barendrecht fietsen. Ze worden daarbij ondersteund door een team van 4 vrijwilligers. Onderweg wordt er overnacht in hostels. Gezien het glooiende landschap wordt het ongetwijfeld een uitdagende tocht. Naast de 942 km staan er ook 6.269 hoogtemeters op de routeplanning.

De fietsers gaan via het Ertsgebergte en de Harz richting Münster. Na drie dagen fietsen zal er op de vierde dag een rustdag worden ingelast. Fris en uitgerust kan de groep daarna beginnen aan de volgende etappes. Als alles volgens plan verloopt zullen de deelnemers op zaterdag 19 augustus tegen 16.00 uur het terrein van de Kleine Duiker komen opfietsen. 

De Cycletour wordt sinds 1995 ongeveer om het jaar georganiseerd als een van de activiteiten van de Stedenband Barendrecht – Louny. In Coronatijd kon er geen Cycletour worden georganiseerd, de laatste keer dat er tussen beide steden werd gefietst is al weer 4 jaar geleden. In 2019 werd van Barendrecht naar Louny gefietst. Dit keer wordt de tocht dus weer in omgekeerde richting afgelegd. Ook dat is traditie! Bij elke editie draait de route om. 

Naast fietsers uit Barendrecht en Louny fietst er ook een deelnemer mee vanuit Zschopau. Deze Duitse stad heeft evenals Barendrecht een stedenband met Louny. De Nederlandse fietsers komen voornamelijk uit Barendrecht of hebben een verleden met Barendrecht of de Stedenband. Zo fietsen onder meer oud-wethouders Kees Silvis en Bas Nootenboom mee. 

Voor twee van de Barendrechtse deelnemers wordt het hun debuut op de Cycletour; de overige 5 hebben de tocht van of naar Louny al eens eerder succesvol volbracht.

Update:
Start van de cycletour: