Skip to main content

Uitwisselingsproject Portus Groene Hart en Gymnazium Vaclava Hlavateho

Leerlingen van Portus Groene Hart en van het Gymnazium Vaclava Hlavateho uit Louny beleefden van 17 tot en met 23 september een boeiende, leerzame en gezellige uitwisseling.

Vijftien leerlingen uit Louny, vergezeld door drie docenten, waren te gast bij tien leerlingen van Portus Groene Hart en bij vrijwilligers van de Stedenband. Onder leiding van Groene Hart docenten Hugo Langendoen en Lorenzo Bonnet werden de deelnemers "getrakteerd" op een afwisselend programma. 

Na een bezoek aan Rotterdam en Kinderdijk op maandag was het op dinsdag een bijzondere dag. Een bezoek aan Den Haag tijdens Prinsjesdag is natuurlijk altijd al bijzonder, maar deze keer liep de groep ook nog eens minister-president Rutte tegen het lijf. Gelukkig had hij even de tijd voor een selfie, zodat dit bijzondere moment kon worden vastgelegd. Na het bekijken van de rijtoer ging de groep naar Scheveningen. Ondanks de regen en de harde wind vonden met name de gasten uit Louny het heel leuk om op het strand en aan zee te zijn.

Woensdag was het tijd om Barendrecht te verkennen. De dag begon met een foto-opdracht in het Oude Dorp. Aansluitend werd de groep op het gemeentehuis ontvangen door de griffier. Na een korte introductie gingen de leerlingen zich voorbereiden op hun presentaties bij het thema: "Social Media, blessing or burden"? De leerlingen moesten bij dit thema een cartoon maken. Deze cartoon moest vervolgens in maximaal 5 minuten worden toegelicht. De presentaties werden beoordeeld door een deskundige jury onder aanvoering van de burgemeester. Naast burgmeester Schneider maakten ook directeur Wilhelm Krajenbrink van Portus Groene Hart en cartoonist Henny v.d. Enden deel uit van de jury. Na al het harde werken was het tot slot tijd voor een actief spel: Crazy 88. In groepjes moesten de leerlingen 88 afwisselende opdrachten uitvoeren.

Donderdag werd Amsterdam bezocht. Na een korte wandeling was het achtereenvolgens tijd voor het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum. Na wat vrije tijd werd de dag afgesloten met het eten van pizza (gevolgd door een ijsje). Daarna werd per trein de reis terug naar Barendrecht gemaakt.

Vrijdag was een "schooldag". Leerlingen bezochten eerst een aantal lessen op Groene Hart. Daarna gingen ze hun ervaringen van deze week verwerken in een weekjournaal. DIt werd op vrijdagmiddag gepresenteerd. Daarmee was de vrijdag nog niet ten einde: er was nog een feestavond. Het werd een gezellige avond: lasergamen en verstoppertje spelen in de verder lege school, werden afgewisseld met karaoke. 

Na een korte nachtrust en een vrije zaterdagmorgen werd er koers gezet richting Schiphol. Er was nog een tussenstop in Scheveningen voor het eten van Nederlandse pannenkoeken. Op Schiphol werd afscheid genomen. In september 2024 hopen de leerlingen elkaar weer te zien; dan in Louny.