Skip to main content

Waarom herdenken we Jan Hus?

De stichting stedenband Barendrecht en de werkgroep Vorming en Toerusting van de kerken in Barendrecht organiseren op donderdagavond 10 september een informatieavond over met name de godsdienstige  betekenis van Jan Hus. Peter Moree, predikant te Praag, zal een presentatie over dit onderwerp houden. De musicus Hans van Gelder vertelt over de muziek uit de tijd van Hus. Het Tsjechisch Centrum heeft meegewerkt aan het tot stand komen van deze avond in de zaal van de Bethelkerk, Schaatsbaaan 1 te Barendrecht. Aanvang 20.00 uur.

 Het is dit jaar 600 jaar gelden dat de kerkhervormer Johannes Hus op de brandstapel in Konstanz om het leven kwam. Hus is geboren in Bohemen, nu onderdeel van Tsjechië. Ondanks het feit dat Tsjechië grotendeels atheïstisch is,  is Hus voor de Tsjechen belangrijk. Op de lijst voor de Grootste Tsjech aller tijden uit 2005 staat hij in de top tien. Dat heeft alles te maken met de rol die Hus gespeeld heeft in het nationaal bewustzijn van de Tsjechen. Hij wierp zich op tegen de toenemende germanisering en hij leverde een belangrijke bijdrage aan het Tsjechische alfabet.

Hus was één van de eerste kerkhervormers, hij leefde meer dan 100 jaar voor Calvijn en Luther. Hus was een geweldig spreker die preekte in de landstaal: het Tsjechisch. Hij bracht de boodschap van de Engelse kerkhervormer Wyclif op aansprekende wijze. Hus verzette zich tegen de kerkelijke hiërarchie. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Hij werd geëxcommuniceerd en in 1415 werd hij door het concilie van Konstanz ter dood veroordeeld.