Skip to main content

Tsjechisch bezoek voor vernieuwde bibliotheek Barendrecht

Op zondag 30 april 2017 bezocht een groep van 35 Tsjechen de Barendrechtse bibliotheek. De groep uit de Tsjechische partnergemeente Louny was drie dagen in Nederland. Ze bezocht een aantal toeristische hoogtepunten van Nederland, zoals de Keukenhof, Amsterdam, Kinderdijk en Zeeland. Op deze laatste dag van het bezoek werd ook Barendrecht aangedaan.


Voor velen was het hun eerste bezoek aan Nederland. De bloemenpracht van de Keukenhof vond men geweldig, evenals de grachten van Amsterdam en Delft en de schoonheid van het Zeeuwse land. Het Watersnoodmuseum in Zeeland was indrukwekkend en bracht bij sommigen herinneringen naar boven aan rivieroverstromingen in Tsjechiƫ. Op verzoek werd zelfs een korte toer door Europoort gemaakt.
Iedere dag was er begeleiding door leden van de Barendrechtse Stedenband. Het bezoek werd afgesloten met een korte wandeling door Barendrecht en een bezoek aan de bibliotheek. Tot slot bood de Stedenband Barendrecht de bezoekers een warme maaltijd aan.


De groep bestond uit gepensioneerden die in hun vrije tijd samen studeren aan de zogeheten Universiteit van de derde leeftijdsfase. Dit is een onderwijsvorm die in Tsjechiƫ, maar ook in andere landen, veel voorkomt. De naam is gebaseerd op de levensfasen van een mens. Na de fasen van jeugd en werk volgt de ouderdom. Samen met elkaar en onder leiding van een leraar bestuderen ze bepaalde onderwerpen. In Louny organiseert de bibliotheek de activiteiten voor de 3e levensfase. Het is de thuisbasis. De deelnemers waren nieuwsgierig naar onze bibliotheek, het gebouw en naar de activiteiten. Een maal per jaar maakt de groep een meerdaagse uitstap. Dit jaar was dat Nederland.

 

STB2Boekenbekijken

 

STB1optrapKruispuntSTB5gezamenlijkemaaltijd